Sportmassage

Sportmassage is gericht op het onderhouden van de conditie van de spieren. Hierbij maakt het niet uit of op hoog niveau of recreatief wordt gesport. Een regelmatige massage voorkomt blessures en draagt bij tot hogere prestaties en sneller herstel tussen de trainingen door.

Stimulerende massage. Bij een stimulerende massage worden de spieren voorbereid op lichamelijke inspanning zoals een sporttraining of wedstrijd. Hierdoor raken de spieren minder snel vermoeid tijdens de training of wedstrijd en is er minder kans op blessures.

Herstellende massage. Na lichamelijke arbeid, training of een sportwedstrijd is massage de manier om de spierspanning te verlagen en de spieren te laten ontspannen. Hierbij worden voedingsstoffen en zuurstof naar het spierweefsel gebracht en worden afvalstoffen en overtollig vocht afgevoerd. Hiermee vermindert de kans op spierpijn achteraf. Door de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof zullen de spieren sneller herstellen van de inspanning.

Blessures. Een sportmasseur is opgeleid om blessures in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen. Na een blessure kan een sportmasseur aan de hand van functietesten zien, of de belastbaarheid van spieren en gewrichten weer voldoende zijn om opnieuw met de training te kunnen starten. Voor behandeling van blessures door een sportmasseur geldt wel, dat de behandeling bij de arts of fysiotherapeut moet zijn afgerond. De behandeling kan uiteraard ook plaatsvinden in samenspraak met één van deze.